Moksi Alesi met Bakkeljauw
Moksi alesi is een rijstpot uit de Creoolse keuken en betekent letterlijk “gemengd rijst”. Zoals de naam al aangeeft, kan er aardig wat worden gevarieerd. Bijvoorbeeld bakkeljauw, zoutvlees, kip, kapucijners, zwarte ogen bonen, enz. In deze variant wordt alleen bakkeljauw gebruikt.
Ingrediënten
250 gram bakkeljauw
500 gram witte rijst
3 stuks kleine aardappelen
2 stuks tomaten
4 teentjes knoflook
1 stuk kleine surinaamse peper
1 stuk kleine ui
25 gram boter
600 ml kokend water
zout
Bereidingswijze
- Kook de bakkeljauw 15-20 minuten in heet water.
- Spoel de bakkeljauw een aantal keren onder de kraan om het overtollig zout te verwijderen. Verwijder alle graten en pluis de bakkeljauw.
- Verhit 6-8 eetlepels olie in een pan.
- Snij de tomaten, knoflook en ui in kleine stukken en bak die halfgaar.
- Voeg de geplozen bakkeljauw en (hele) surinaamse peper toe en bak het geheel gaar. Leg de bakkeljauw apart.
- Schil en snij de aardappelen in partjes.
- Verhit voldoende olie in een pan en bak de partjes gaar. Leg de partjes apart.
- Spoel de rijst en laat deze uitlekken in een vergiet. Deze dient wel vochtig te blijven.
- Verhit 4-6 eetlepels olie en 25 gram boter op middelhoog vuur in een (soep)pot.
- Wanneer de olie en boter heet zijn, voeg de natte rijst al roerend toe. Bak de rijst gedurende 5 minuten lichtbruin.
- Voeg 600 ml kokend water toe (altijd net iets meer dan de rijst). Doe het deksel op de pot en kook de rijst gaar. Het water zal dan bijna opgedroogd zijn.
- Voeg dan de bakkeljauw en aardappel toe. Alles goed mengen en nog 3-5 minuten doorkoken. Als de moksi alesi nog te vochtig is, dan zonder deksel doorkoken en het vocht laten verdampen. Eventueel zout naar smaak toevoegen, maar meestal is de bakkeljauw al zout genoeg.
Kookvideo
Voeg bij het klaarmaken van de bakkeljauw een theelepel tomatenpuree toe voor een licht rode kleur. Ook lekker met gesneden kool erdoor.